На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо разпространение на заболяването

...
На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо разпространение на заболяването
Коментари Харесай

Няма потвърдени случаи на морбили у нас от началото на годината

На фона на предупреждението от Световната здравна организация за бързо разпространяване на болестта морбили по света - у нас няма доказан случай от началото на годината.

В Националния център по заразни и паразитни болести е регистриран един случай преди няколко дни, но не е доказан, информира БНР.

Заболяването морбили, известно като дребна шарка, се популяризира по въздушно-капков път, и при 30 % от болните води до затруднения, като пневмония и ушна зараза. В края на предходната година в Румъния обявиха зараза, откакто записаха над 3000 случая на морбили.

У нас започна изключителна имунизация против вируса в някои области. По данни на Центъра по публично здраве през предходната година с първи банкет от наложителната ваксина са били обхванати 92 % от бебетата, навършили 13 месеца. Вторият банкет е на 12 години, само че за него няма обществена информация.

Друго вирусно заболяване, което се популяризира и за което преди седмица оповестиха зараза в Скопие, е магарешката кашлица – коклюш.

У нас са регистрирани 14 заболели от началото на годината. Важна е ваксинопрофилактиката, напомни доктор Гергана Николова, персонален доктор.

Ваксината против коклюш е задължителна и се слага на няколко приема. През предходната година с нея са ваксинирани 92 % от бебетата, навършили 4 месеца.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР